Cu ce noutati vine Windows 8.1

 

Windows 8.1 Public Preview a devenit disponibil. El aduce multe schimbari sistemului de operare Windows 8, sistem criticat destul de mult, si de multe ori pe buna dreptate. Utilizatorii  PC-urilor obisnuite se vor bucura de multe surprize placute.

 

Procesul de instalare diferit

Windows 8.1 are un proces de instalare usor diferit ce include noi pasi legati de activarea sistemului de operare si configurarea nivelului de integrare cu SkyDrive.

 

Ecran Start imbunatatit

Ecranul Start arata mai bine si este mai usor de folosit, atat pentru utilizatorii de PC-uri cat si pentru cei de tablete. Dalele dinamice (tiles) pot avea mai multe dimensiuni si pot fi grupate si redenumite mai simplu si mai rapid. Exista o noua modalitate intuitiva de accesa lista de aplicatii disponibile iar cautarea de aplicatii se desfasoara mai rapid. in plus, exista mai multe customizari vizuale disponibile pentru ecranul Start.

 

 

 windows81 1
 
Butoanele speciale (charms) au fost imbunatatite astfel incat si ofera mai multa interactivitate intre aplicatiile Windows 8.
 
windows81 2 
 
Butonul special Partajare (Share) ofera noi optiuni pentru a crea capturi de ecran sau pentru partajarea adresei la care sa gaseste aplicatia curenta, in Magazinul Windows.
windows81 3

Aceste schimbari aduc un plus de interactivitate intre aplicatiile Windows 8, marind numarul de activitati si date ce pot fi executate/partajate, intre ele.

Desktop si aplicatii desktop imbunatatite

 Butonul Start este adus inapoi pe bara de activitati din Windows (taskbar). Cand dati un click pe el, sunteti dusi la ecranul Start. Butonul mai ramane vizibil cateva secunde, pentru cazul in care doriti sa va intoarceti rapid la Desktop - o schimbare ce va ferici multi utilizatori.

Una din cele mai mari nemultumiri ale utilizatorilor de PC-uri este ca, in Windows 8, pot accesa accidental butoanele speciale (charms). Windows 8.1 este configurat in mod implicit pentru ca astfel de accidente sa nu se mai intample. Atat butoanele speciale (din dreapta) cat si lista de aplicatii recente (din stanga) sunt afisate doar atunci cand se doreste si se muta intentionat mause-ul in colturile din dreapta si stanga sus. De asemenea, aceste colturi pot fi dezactivate.

File Explorer are un nou mod de start. Sectiunea Computer a fost redenumita in This PC si afiseaza scurtaturi utile catre folderele si bibliotecile utilizatorului (Desktop,Documents, Downloads, Music, Pictures si Videos), precum si partitiile disponibile precum si dispozitivele de retea detectate.

Unii incearca sa sperie audienta spunand ca bibliotecile au disparut din Windows 8.1 Bibliotecile raman, doar modul in care este organizat File Explorer este schimbat.

Meniul ascuns (Windows + X) a fost extins si include noi scurtaturi utile, inclusiv cele pentru inchiderea si repornirea calculatorului. Multi utilizatori vor fi incantati de aceasta schimbare.

 

Daca se doreste ca Windows 8 sa porneasca direct pe desktop, se poate face. Dar, se pot face multe alte lucruri utile pentru un utilizator de PC:

- se poate seta ecranul Start astfel incat sa afiseze in mod implicit lista de aplicatii (astfel se obtine un ecran similar cu Meniul de Start din Windows 7)

- de asemenea, Windows 8.1 poate prioritiza afisarea aplicatilor desktop in lista de aplicatii.

- lista de aplicatii se poate sorta pe mai multe criteri ( imbunatatire care usureazaa navigarea cand aveti multe aplicatii instalate)

- PowerShell este pregatit ca succesorul Liniei de comanda (Command Prompt). Probabil, Linia de comanda nu va mai exista in Windows 9 iar Windows 8.1 pregateste terenul pentru aceasta schimbare.

-exista o noua caracteristica in Windows 8.1, destinata utilizatorilor din mediul de business: Foldere de Lucru (Work Folders) (pastreaza separate fisierele personale de cele de munca si le sincronizeaza automat pe toate dispozitivele utilizatorului).

Internet Explorer 11 primeste actualizari importante in aspecte precum:
- aderarea la standarde web moderne, viteza, performanta si unelte pentru dezvoltatori
- interfata ramane aproape neschimbata, mai ales pe Desktop. 
- ofera suport pentru un numar de nelimitat de tab-uri deschise (nu numai pentru 10 ca in Internet Explorer 10)
- versiunea tactila a Internet Explorer 11 poate afisa file una langa cealalta (posibil doar cu versiunea desktop in Internet Explorer 10)
Fixarea ferestrelor una langa cealalta se poate face in mai multe moduri, util mai ales pentru calculatoare cu doua sau mai multe monitoare. Windows 8.1 scaleaza mai bine imaginea la rezolutii foarte mari si ofera suport pentru ecranele Retina, cu o densitatea mai mare de pixeli si rezolutii de 2880x1800 sau mai mare. Windows 8.1 poate extinde imaginea prin conexiuni fara fir (wireless) catre ecrane compatibile cu standardul Miracast, ce devine din ce in ce mai popular odata cu extinderea conceptului de SmartTV.
Noi aplicatii Windows 8 si Magazin Windows mult imbunatatit
Windows 8.1 include si mai multe aplicatii: Calendar, Camera, Bing Food & Drink, Bing Health & Fitness, Help & Tips, Weather, Windows Alarms, Windows Calculator, Windows Reading List , Windows Scan, Windows Sound Recorder, Internet Explorer, People, Photos, Reader, Finance, Games, Mail, Maps, Music, News, Sports, SkyDrive, Travel si Video.
Vechile aplicatii specifice Winows 8 au fost imbunatatite. Sunt mai usor de utilizat atat pe tableta cat si pe PC-uri, oferind in plus noi caracteristici si facilitati de customizare. 
Magazinul are imbunatatiri majore:  focus mai mare pe oferirea de recomandari customizate, functie de ce aplicatii folositi in prezent. De asemenea, descoperirea de noi aplicatii este mai rapida: este mai usor sa afli ce aplicatii noi sunt disponibile in Magazin sau cele care sunt foarte populare.
Aplicatiile sunt afisate intr-un mod optimizat: puteti vedea mai rapid ce spun alti utilizatori despre o aplicatie si puteti vedea ce alte aplicatii au fost dezvoltate de aceeasi companie ori persoana. Meniul contextual afisat de Magazin este mai util deoarece include multe optiuni ce usureaza navigarea si descoperirea de aplicatii.
Ecranul Setari PC este imbunatatit
Setari PC (PC Settings) a devenit o alternativa foarte buna la Panoul de Control (Control Panel). Daca folositi Windows 8.1 pe o tableta, aproape ca nu va mai fi nevoie sa utilizati Panoul de Control. Cand deschideti Setari PC, se va afisa o lista cu setarile cele mai des accesate. O schimbare cu impact important in navigarea mai rapida a utilizatorului.In Setari PC se pot configura acum multe aspecte ale sistemului de operare: de la rezolutia ecranului, la aplicatia SkyDrive sau la modul cum functioneaza aplicatii gen File History.
windows81 4
Desi nu este o alternativa 100% pentru Panoul de Control, este foarte aproape de a ajunge acolo. Mai lipsesc doar setarile foarte avansate.
Cautare mai buna si mai rapida
Cautarea a beneficiat de atentie speciala din partea Microsoft. Orice cautare se efectueaza mai rapid, indiferent daca folositi o aplicatie sau va aflati la ecranul Start. 
Aplicatiile Windows 8.1 au acum o casuta de cautare mai usor de gasit. Nu este nevoie sa folositi butonul special Cautare atat de des ca in Windows 8.
De asemenea, cand efectuati cautari pe ecranul Start, sunt disponibile mai multe surse pentru afisarea rezultatelor, inclusiv rezultate de pe internet, oferite de Bing. Pagina pentru afisarea rezultatelor din Windows 8.1 include atat fisierele si aplicatiile locale de pe sistem precum si date gasite pe Internet, totul pe acelasi ecran. Trebuie doar sa derulati pentru a vedea tot.
Integrare si mai puternica cu SkyDrive
In ceea ce priveste integrarea cu SkyDrive, Windows 8.1 a preluat modelul Office 365. Sistemul de operare include acum atat aplicatia tactila SkyDrive cat si pe cea desktop. in plus, in File Explorer, SkyDrive primeste o sectiune separata, de unde poate fi accesat tot ceea ce aveti in cloud-ul Microsoft.
De asemenea, din Windows 8.1 se poate administra mult mai bine contul SkyDrive, datele  si setari care se sincronizeaza, cum sunt sincronizarile, spatiul disponibil dar si multe alte aspecte. Toate acestea direct din sistemul de operare. Nu mai este nevoie sa deschideti un navigator de Internet pentru realizarea aceste actiuni. 

 

 

Sunteți aici: Home Articole Articole Cu ce noutati vine Windows 8.1