Metode simple prin care se poate prelungi durata de utilizare a bateriei laptopului

La fel ca orice acumulator si bateriile de laptop se uzeaza in timp. Durata de functionare a bateriei intre doua incarcari  poate scadea de-a lungul timpului de la 3-4 ore la 15-20 de minute sau chiar mai putin. Acest proces de uzura a bateriei dureaza in jur de doi ani in functie de frecventa si de modul de utilizare a laptop-ului, precum si in functie de numarul de cicluri de incarcare/descarcare a bateriei. Mai jos prezentam cateva metode simple la indemana tuturor prin care durata de viata a bateriei laptopului dumneavoatra se poate prelungi.

 

baterie laptop

Nu scoateti si nu introduceti bateria laptop-ului in timp ce acesta functioneaza

Aceste operatiuni se efectueaza numai cand laptop-ul este oprit. Asa cum recomanda PCWorld printre alte sugestii este bine ca utilizatorii sa opreasca complet calculatorul inainte sa scoata bateria laptop-ului, altfel ar fi riscant si s-ar putea sa fie lasate daune permanente bateriei.

 

Folosisti metoda 80/20

Binecunoscuta metoda 80/20 va va ajuta in prelungirea duratei de functionare a bateriei laptop-ului. Regula este ca bateria de laptop nu ar trebui niciodata (sau, cel putin cat mai rar cu putinta) sa scada sub 20% energie si nici sa depaseasca peste 80%. Nu este usor sa respectati aceasta regula permanent, dar, straduiti-va sa va tineti de aceasta metoda cat mai des, foarte probabil durata de utilizare a bateriei laptop-ului dumnevoastra va fi semnificativ marita.

 

Nu consumati in totalitate bateria laptop-ului

Acesta este unul dintre cele mai daunatoare lucruri ce se pot intampla atat bateriei cat si computerului. Pe cat de deranjant este ca laptop-ul sa intre in modul de sleep pana cand conectati incarcatorul la reteaua de electricitate, pe atat de nociv este sa lasati sa se intample acest lucru. Pentru a preveni deteriorarea hardware (incluzand aici si bateria) ingrijiti-va ca laptop-ul sa nu ajunga des la energie 0 la suta.

 

Nu lasati laptopul complet incarcat

Chiar si atunci cand nu veti putea folosi metoda 80/20 tot timpul, incercati sa nu lasatii bateria laptopului incarcata la maximum. Bine ar fi sa aiba energie intre 20 la suta pâna 80 la suta (ideal intre 40-60 la suta) cand nu sunteti langa computer. Practic, acest lucru inseamna ca nu ar trebui sa lasati laptop-ul in priza peste noapte daca doriti ca bateria sa reziste mai mult timp.

 

Nu lasati laptopul sa se supraincalzeasca

Daca simtiti caldura emanata de laptop pe propria piele inseamna ca laptop-ul se supraincalzeste. Supraincalzirea devine agasanta daca computerul se opreste brusc. Este necesar sa ne contactati (www.vanel.ro/contact.html) si sa vizitati la atelierul nostru, sa deprafuim laptop-ul, sa curatim ventilatoarele, eventual sa schimbam pasta termoconductoare a procesorului si sa gresam cooler-ele. Ca si preventie, este bine ca aceasta operatiune sa fie repetata odata la cateva luni.

 

Sunteți aici: Home Articole Articole Metode simple prin care se poate prelungi durata de utilizare a bateriei laptopului