Articole

Windows 10 ajunge pe piata in 2015

 

Microsoft a prezentat primele detalii despre urmatoarea versiune a sistemului sau de operare, popularul Windows. Urmatorul OS Microsoft se va numi Windows 10, nu Windows 9 (asa cum anticipa toata lumea) si nici Windows Threshold, si va ajunge pe piata la sfarsitul lui 2015. 

Pentru cei care nu s-au obisnuit cu Windows 8, o veste buna: noul Dektop al Windows 10 arata foarte apropiat de cel din Windows 7 (poate  un pic restilizat). De asemenea, Microsoft a decis sa repuna la locul lui meniul Start, dorit de foarte multi utilizatori. Si nu doar ca Start menu se intoarce in Windows, ci va veni cu o serie de noutati. Una este posibilitatea de customizare, inclusiv cea de redimensionare.

Ca aspect, Desktop-ul Windows 10 (pentru echipamentele cu mouse si tastatura) va elimina dualitatea (Modern UI - Desktop) regasita in Windows 8: "Vrem ca utilizatorii cu tastatura si mouse sa se simta confortabil, nu mai vrem acea dualitate", a declarat in cadrul prezentarii, Joe Belfiore, VP al Windows.

Interfata Desktop a Windows 10 va oferi si un "buton" special, denumit Task View, care va facilita accesul lejer la capabilitatile multitasking ale sistemului de operare.

windows10

Comand prompt-ul Windows a fost si el imbunatatit, dupa cum a anuntat Microsoft.

Desigur, compania nu va renunta la Modern UI si afirma ca a lucrat pentru imbuntatirea experientei utilizatorilor care folosesc device-uri cu touchscreen. Charm Bar-ul va fi modificat, insa nu va disparea din noul sistem de operare.

O alta noutate este reprezentata de o noua facilitate implementata in Windows 10: slide din partea stanga a display-ului, slide ce va aduce pe ecran modul task view. Tot pe dispozitivele cu ecrane sensibile la atingere, Windows 10 va aduce modificari si la nivelul Start Menu-ul.

O informatie importanta  este ca si sistemul de operare mobil al Microsoft isi va schimba numele din Windows Phone in Windows 10.

Cam acestea sunt principalele modificari propuse de Microsoft in acest stadiu de dezvoltare al Windows 10. De precizat este ca Technical Preview pentru laptop-uri si desktop-uri va deveni disponibil pentru dezvoltatori incepand de acum (prin Windows Insider Program), iar buid-ul pentru versiunile Enterprise ale Windows 10 Technical Preview va ajunge si el la developeri in scurt timp.

 

Sunteți aici: Home