Articole

Seagate spune adio HDD-uri la 7.200 rpm

 

 

Seagate a facut doua anunturi importante: va renunta la productia de HDD-uri cu viteza de 7.200 de rotatii pe minut si va lansa pe piata o noi versiuni de drive-uri hibride SSHD pentru notebook-uri si desktop-uri.Producatorul de unitati de stocare va opri definitiv productia de hard drive-uri de 7.200 rpm la sfarsitul acestui an, dar va pastra in continuare gama de 5.400 rpm, dedicate laptopurilor din gama de mijloc.

In ciuda faptului ca pretul de productie per gigabit pentru SSD-uri este mult mai mare comparativ cu cel al clasicelor HDD-uri, superioritatea performantelor lor constituie atu-ul decisiv pentru utilizarea in cadrul notebook-urilor premium. in plus, SSD-urile constituie si solutia preferata pentru ultrabook-uri – desi, pe acest segment de piata, se mai folosesc si drive-urile hibride, pentru dispozitive cu un pret mai mic.

Decizia Seagate nu ar trebui sa constituie o surpriza. Cu toate acestea, daca utilizatorii mai putin pretentiosi se vor multumi cu HDD-uri mai lente de 5.200 rpm, pentru ceilalti, masura ar putea constitui un motiv pentru a trece la produsele concurentei – asta daca nu vor fi indeajuns de motivati sa opteze pentru varianta SSD.

Pentru aceasta categorie de utilizatori, exista insa un al doilea anunt, legat de lansarea celei de-a treia generatii de drive-uri hibride pentru laptop-uri si a primei generatii de SSHD-uri destinate desktop-urilor.

Producatorul va renunta la denumirea Momentus XT, folosita pentru versiunile anterioare ale dispozitivelor – pentru a se delimita complet de gama sa clasica de HDD-uri. Drive-urile hibride se vor dezvolta pe trei linii: Laptop SSHD si Laptop Thin SSHD (2,5 inci) – pentru notebook-urile ultra-subtiri, la care se adauga Desktop SSHD (3,5 inci) - seria recent lansata.

Seagate sustine ca noua serie hibrida pentru laptop-uri, ce folosește platane normale de HDD in combinatie cu un SSD pentru cache, este cu 40% mai rapida decât versiunile anterioare de SSHD si cu performante de cinci ori mai bune decât un HDD de laptop la 5.400 rpm.

Lina pentru laptop vine cu o capacitate de 1TB, sau in versiune de 500 GB Laptop Thin SSHD (7 mm) – destinata ultrabook-urilor sau modelelor subtiri. Linia Desktop SSHD, care va oferi 8GB de memorie flash NAND si un HDD la 7.200 rpm va fi disponibila in versiuni de 1 si 2 TB.

Preturile Desktop SSHD vor fi de 99 dolari (1TB) si 149 dolari (2TB), in timp ce produsele din linia Laptop SSHD vor costa 99 dolari (1 TB), respective 79 dolari (500GB). Gama de preturi este mai mare cu 15-20 de dolari comparativ cu HDD-urile clasice la performante asemanatoare.

 

 

Sunteți aici: Home